Avoimet harjoitukset / Öppet hus 20.8. ja/och 27.8.2019

Haluatko mukaan laulamaan energiseen joukkoomme?

Järjestämme muutaman kerran vuodessa halukkaille laulajille mahdollisuuden tulla seuraamaan harjoituksiamme ja osallistumaan koelauluihin. Seuraavat avoimet harjoitukset järjestetään tiistaina 20.8. ja 27.8. 2019. Näissä harjoituksissa laulamme yhdessä, kerromme kuoron toiminnasta ja sitoutumisesta, jota se vaatii. Lisäksi voit osallistua koelauluun.

Ilmoittauduthan mukaan etukäteen osoitteeseen info(a)ladyshave.fi. Lämpimästi tervetuloa!

Tässä on lyhyt sanasto, jonka avulla voit tutustua kuoromme arkeen paremmin ja toivottavasti tehdä päätöksen hakeutua energiseen ja innostuneeseen joukkoomme!

Barbershop. Lady Shave on Suomen ainoa rekisteröity barbershop-naiskuoro. Olemme siis osa lämminhenkistä, kansainvälistä Sweet Adelines International -, pohjoismaista Nordic Light Region – ja suomalaista FABS-yhteisöä. Barbershopille ominaisesti sekä mies- että naiskuoroissa käytetään seuraavia nimityksiä stemmoista (korkeimmasta matalimpaan): tenori, lead, baritoni ja basso. Suurin osa Lady Shaven kappaleista on sovitettu barbershop-tyyliin, minkä lisäksi meillä on toki monipuolinen valikoima muutakin ohjelmistoa, jonka painopiste on viihteellisessä musiikissa.

Bling bling. Kepeä hupsuttelu ja tarkoituksellinen naisellisuuden korostaminen esimerkiksi irtoripsien, vahvan mekin, juhlavien kampausten ja kimalluksen avulla on kuoromme konserteissa tavallista. Aloittelijan ei kuitenkaan tarvitse sukeltaa niiden maailmaan yksin, sillä vaate- ja meikkitoimikunta sekä muut konkarit tarjoavat mielellään tukea kaikille halukkaille. Bling bling on Lady Shaven lempiväri! =)

Kilpailut. Kuorokilpailut kuuluvat tiiviisti barbershop-genreen ja tarjoavat upean mahdollisuuden sekä inspiroitua muiden kuorojen ohjelmistosta että seurata oman kuoron kehittymistä. Lady Shave on osallistunut kilpailuihin 1-2 vuoden välein loppukeväisin barbershop-kuorojen mahtimaa Ruotsissa. Kilpailuista on ryppyotsaisuus kaukana ja kokemukset ovat tavallisesti olleet hykerryttävän jännittäviä, hauskoja ja innostavia.

Koelaulu. Lady Shavesta kiinnostuneet voivat pyrkiä kuoroon osallistumalla keskimäärin kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin, kaksiosaisiin koelauluihin. Musiikkitoimikunta ja kuoronjohtaja ovat taitavia tunnistamaan kehityskelpoiset laulajat, joten vähäiselläkin kokemuksella tai pitkänkin tauon jälkeen kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan. Koska barbershop-tyylissä bassoäänet korostuvat, matalalla laulavista kuorolaisista on tavallisesti pulaa. Kaikille kiinnostuneille kuitenkin säihkyvä tervetulotoivotus koelauluihin!

Kolmekielisyys. Lady Shavessa on pääosin suomen- ja ruotsinkielisiä laulajia, ja sen virallinen ulkoinen viestintä pyritäänkin tekemään molemmilla kielillä. Myös ohjelmistossa on kappaleita molemmilla kielillä. Suuri osa kuoromme ohjelmistosta on kuitenkin englanninkielistä. Vieraskielisten kappaleiden oikeaoppista lausumista harjoittelemme yhdessä, kannustavassa ilmapiirissä.

Konsertit. Lady Shaven vuosikello vaihtelee vuodesta toiseen. Tavallisesti syyskauden päätteeksi on järjestetty isänpäivä- tai joulukonsertti sekä kevätkauden päätteeksi kevätkonsertti tai kilpailumatka Ruotsiin.

Koreografia. Vaikka laulaminen on tietysti tärkeintä, konserteissa haluamme korostaa musiikkia myös koreografioin ja dynaamisin siirrymin. Koreografiatoimikunta tekeekin osaan kappaleista yksinkertaisen liikesarjan koko kuorolle, eturivin laulajille tai vain soolon esittäjälle. Jotta keho on vapaa liikkeeseen, kuorolaisten on välttämätöntä opetella kaikki laulettavat kappaleet konsertteihin mennessä ulkoa!

Kuorosisko. Lady Shaveen on vakiintunut käytäntö, että uudelle kuorolaiselle nimetään kokeneempi laulaja “kuorosiskoksi”. Hänen puoleensa voi kääntyä milloin vain omien pohdintojen ja kysymysten kanssa. Monimutkaisemmista pohdinnoista voi jutella myös kuoron kuraattorin tai puheenjohtajan kanssa.

Pienryhmäkeikat. Yksityishenkilöiden tai organisaatioiden tilaamat laulukeikat ovat Lady Shavelle tärkeä varainkeruumuoto. Pienryhmäkeikkoja on perinteisesti järjestetty pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla muutama vuodessa. Kuorolaisten on hyvä osallistua niille mahdollisuuksien mukaan. Pienryhmäkeikka on myös erinomainen tilaisuus harjoittaa omia esiintymistaitojaan!

Poissaolot. Lähtökohtaisesti kaikkien kuorolaisten odotetaan osallistuvan kaikkiin viikkoharjoituksiin tiistaisin klo 18.15-21. Sitoutuminen harjoituksiin on tärkeää niin yhteishengen kuin yhteisen oppimisen vuoksi. Harjoitusten aikana sovitaan usein stemmojen tai koreografioiden yksityiskohdista, jotka on helpompi oppia, kun on itse paikalla. Mahdollisista poissaoloista pitää ilmoittaa omalle stemmanjohtajalle etukäteen. Harjoituksiin on kohteliasta saapua ajoissa.

Porvoo. Lady Shave perustettiin aikoinaan Porvoossa ja sen harjoitukset järjestetään yhä siellä, vaikka enemmän kuorolaisia taitaakin nykyisin asua Sipoossa. Harjoituksiin matkustetaan viikoittain Helsingistä, Espoosta, Järvenpäästä ja Lapinjärveltä asti. Konsertteja järjestetään tavallisesti niin Porvoossa kuin Helsingissäkin. Harjoitusten, konserttien ja kuoroleirien yhteydessä yhteiskyydeistä on muodostunut vakiintunut tapa.

Stemmanauhat. Ladyn Shavessa voi hyvin laulaa, vaikkei juurikaan tuntisi musiikin teoriaa tai osaisi lukea nuotteja. Onnistumisen salaisuus: jokaiselle konserttikappaleelle tehdään ääninauhat, joita voi harjoitella rauhassa kotona! Kokemus on osoittanut, että harjoittelun myötä nuotinlukutaito kyllä väistämättä paranee vähän itse kullakin.

Suoritukset. Lady Shavessa on käytäntönä ”suorittaa” konsertissa esitettävät kappaleet etukäteen, jolla varmistetaan, että jokainen laulaja osaa kappaleet tarpeeksi hyvin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuorolaiset nauhoittavat omaa lauluaan harjoituksissa ja lähettävät sitä stemmanjohtajalle palautetta varten. Uuden kuorolaisen ei kannata stressata näitä nauhoituksia liiaksi: niitä voi tehdä sitä mukaa kuin ehtii ja jaksaa. Aluksi oman nauhoituksen kuunteleminen voi tuntua jännittävältä, mutta siihen tottuu pian. Täydellisesti ei kenenkään tarvitse laulaa ja kannustava palaute on osoittautunut hämmästyttävän tehokkaaksi tavaksi oppia konserttikappaleet.

Vastuunjako. Lady Shave taitaa olla jo tunnettu siitä, että kuorolaiset osallistuvat aktiivisesti yhteisten asioiden hoitamiseen. Siten kuoron taiteellinen johtaja voi keskittyä enemmän suurien linjojen hallintaan ja kaikki toimii kuin unelma. =) Kuoron 1001 arkista asiaa hoitavan hallituksen tueksi onkin perustettu seuraavat toimikunnat:
– musiikkitoimikunta (musse): koostuu stemmanjohtajista, pohtii kuoron musiikillista kehittämistä ja ohjelmistoa
– vaate- ja meikkitoimikunta (vampit): suunnittelee ja ohjeistaa kuorolaisten ulkoasun konsertteihin
– koreografiatoimikunta (korpit): suunnittelee ja ohjeistaa konserttien koreografiat
– jäsentoimikunta: edistää kuorolaisten yhteishenkeä
– PR-toimikunta: on vastuussa ulkoisesta viestinnästä ja tekee raha-anomuksia

Ensimmäisen vuoden aikana uusi kuorolainen voi keskittyä ohjelmiston opetteluun. Myöhemmin on arvokasta, jos hän kykenee mahdollisuuksien mukaan irrottamaan aikaa myös kuoron yhteisten asioiden hoitamiseen esimerkiksi jossakin toimikunnassa. Joskus kuoro imaisee mukaansa niin tehokkaasti, että näin saattaa käydä lähes huomaamatta…

Tervetuloa mukaan aivan mahtavaan porukkaan!

Vill du komma med och sjunga i Lady Shave?

Vi ordnar några gånger per år en öppen kväll så att alla nyfikna kan komma och lyssna och se hur det går till på våra körövningar. Nästa möjligheter för att komma med till insjungning är tisdagar den 20.8. och 27.8.2019. Under kvällen kan du se hur vi övar och genomgå en provsjungning.

Anmäl dig i förväg till info(a)ladyshave.fi. Varmt välkommen!