Etsimme sinua laulava nainen! – Vi letar efter dig, sjungande kvinna!

Porvoolainen kuoro Lady Shave hakee energisiin riveihinsä uusia, kokeneita laulajia. Ladyjen kanssa pääset nauttimaan tavoitteellisesta laulamisesta, barbershop-harmonioista ja mahtavista konserteista. Kuorolaisia yhdistää rakkaus musiikkiin, halu laulaa yhdessä sekä kehittyä kuorona.

Toivomme uusilta tulokkailta aikaisempaa kokemusta kuorolaulamisesta tai muusta musiikkiharrastuksesta.

Harjoittelemme tiistaisin Porvoon kulttuuritalo Grandissa.

Järjestämme koelaulut Porvoossa tiistaina 13.2.2024 (koelaulujen toinen osio 27.2.). Tarkemmat tiedot saat ilmoittautuessasi mukaan. Ilmoittautuminen koelauluihin: info@ladyshave.fi.

Kuoroa johtaa aurinkoinen Emilie Adolfsson.

…………………

Den Borgåbaserade kören Lady Shave söker nya erfarna sångare till sina energiska led. Med Ladyerna får du njuta av målmedveten sång, barbershop-harmonier och fantastiska konserter. Koristerna förenas av kärleken till musiken, viljan att sjunga tillsammans och att utvecklas som kör.

Vi önskar av de nya sångarna tidigare erfarenhet av körsång eller av annan musikhobby.

Vi övar på tisdagar på Kulturhuset Grand i Borgå.

Vi ordnar insjungning i Borgå på tisdag 13.2.2024 (insjungningens andra del 27.2). Mera information får du vid anmälan. Anmälan till insjungning: info@ladyshave.fi.

Kören dirigeras av soliga Emilie Adolfsson.

Vauvamuskarin ja Sipoon Soinnun kautta energisen barbershopin pariin

Sipoolainen Maria Liljelund on harjoitellut Lady Shaven joululaulukonsertin kappaleita kuluneen syksyn ajan.
– Tykkään gospel-musiikin iloisuudesta, ja barbershop-tyylilaji oli energialtaan mielestäni samankaltaista, vaikka musiikki hyvin erilaista. Tykkään myös siitä, että kuoron laulajat laulavat oman stemmansa tallenteelle ja hyväksyttävät stemmanjohtajalla ennen konserttia. Se tuo mielestäni varmuutta jokaiselle laulajalle. Hyväksymisen jälkeen on helppoa alkaa panostamaan hiontaan ja tulkintaan, kun pohja on kunnossa.

Liljelund lauloi paljon jo lapsena ja kävi musiikkiluokan.
– Iloinen ja koulutettu lapsikuoromusiikki on edelleenkin sydäntäni lähellä! Opiskelujen ja työelämään siirtymisen aikana ryhmälaulu jäi. Itsekseni kuitenkin säestin itseäni kitaralla ja lauloin, se oli oma yksityinen harrastukseni, Liljelund kertoo.

Esikoisen vauva-aika ja vauvamuskari noin 12 vuotta sitten Söderkullassa toi Liljelundin takaisin ryhmälaulun pariin.
– Vauvamuskarin opettajan kautta tutustuin lauluryhmään, josta perustimme Sipoon seurakunnan kanttorin johdolla Pilke-lauluryhmän. Lauluryhmälaulaminen on minulle erittäin antoisaa, kun jokaisen panoksella on suuri merkitys kokonaissoinnille, Liljelund kertoo.

Pilkkeen innostamana Liljelund lähti mukaan Sipoon Sointu -kuoroon.
– Sipoon Soinnussa olen saanut oppia ja nauttia kuorolaulun harmonioista ja kauneudesta.
Lady Shavesta Liljelund kuuli muun muassa työkaveriltaan.
– Hänen kanssaan olemme musiikista innostuneina menneet toisinaan firman juhlissa sivuhuoneeseen laulamaan kahdestaan, ja pohtineet biisejä, jotka osaisimme kaksiäänisesti laulaa. Kuorofiilistelymme pohjalta olemme käyneet myös kuuntelemassa toistemme kuorojen keikkoja pari kertaa.

Kuorossa laulaminen tuo Liljelundille valtavasti mielihyvää.
– Se saa minut ajautumaan flow-tilaan, jossa olen täysin läsnä. Kun kappaleessa on hyvät stemmat ja ne lauletaan kauniisti kohdilleen, koen sen värähtelyn monilla aisteillani: kuulen, näen, ja tunnen sen harmonian ja ohikiitävän hetken kauniina.

Sipoolainen Maria Liljelund aloitti kuluneena syksynä barbershop-kuorossa. – Laulaminen saa minut
ajautumaan flow-tilaan, jossa olen täysin läsnä, Liljelund kertoo. / Maria Liljelund från Sibbo började i höstas i barbershopkören. – Att sjunga får mig att glida in i ett tillstånd av flow, där jag är helt närvarande, säger Liljelund.

Via babyrytmik och Pilke-ensemblen till energisk barbershop

Sibbobon Maria Liljelund har övat in sånger till Lady Shaves julkonsert under den gångna hösten.
– Jag gillar glädjen i gospel-musik och barbershopstilen är till sin energi liknande enligt min mening, även om musiken är mycket annorlunda. Jag gillar också att koristerna spelar in sin stämma och låter stämledarna godkänna den innan konserten. Det tycker jag ger säkerhet för varje sångare. Efter godkännandet är det lätt att satsa på finslipning och tolkning då grunder är i ordning.

Liljelund sjöng mycket som barn och gick på musikklass.
– Glädjefylld och skolad barnkörsmusik står fortsättningsvis nära mitt hjärta! Under studietiden och vid påbörjandet av arbetslivet fick sång i grupp stå tillbaka. Jag sjöng ändå och ackompanjerade mig själv på gitarr, det var min egen privata hobby, berättar Liljelund.

För 12 år sedan tog den förstföddas babytid och babyrytmiken i Söderkulla tog Liljelund tillbaka till ensemblesången.
– Via babyrytmiksläraren bekantade jag mig med en sångensemble, ur vilken vi grundade med ledning av kantorn i Sibbo finska församling Pilke-ensemblen. Ensemblesången är mycket givande för mig, då allas insats har stor betydelse för helhetssoundet, berättar Liljelund.

Inspirerad av Pilke gick Liljelund med i Sipoon Sointu -kören. Om Lady Shave hörde Liljelund talas bland annat av sin kollega.
– Med henne har vi ibland inspirerade av musiken ibland under firmans fester gått till ett sidorum för att sjunga tillsammans och funderat på sånger vi kunde sjunga tvåstämmigt. På basen detta har vi även lyssnat på varandras köruppträdanden ett par gånger.

Körsång ger mycket välbehag för Liljelund.
– Den får mig i ett flow-tillstånd där jag är helt närvarande. Då låten har fina stämmor och de sjungs vackert och precist upplever jag dess vibrationer med många sinnen: jag hör, ser och känner dess harmoni och upplever den flyende stunden som vacker.

Annika Eklöf kaiversi kuoroharrastuksen syvät, tärkeät merkitykset hopeapinssiin / Annika Eklöf graverade körhobbyns djupa viktiga mening i en silverpins

Lady Shave -kuorolaiset arvostavat uuden oppimista ja yhdessä tekemistä ja yhteistä rakkautta musiikkiin. On upeaa, kun voi luoda laulamalla tunnetiloja itselle ja yleisölle. Nämä tunteet kuoronlaulaja, kultaseppä Annika Eklöf tallensi hopeiseen juhlapinssiin, joka on samalla osa hänen mestarintyötään. Joulukuussa Lady Shave -kuoron voi nähdä joulutunnelmissa rekiretkellä.

Lady Shave -kuoron laulajille kuoroharrastus on tärkeä henkireikä arjessa. Se on harmoniaa ja yhdessä laulamista, kehittymistä ja rakkautta musiikkiin. Hienoa on sekin, että nämä kuorolaisten ajatukset on tiivistetty heleänhopeisena välkkyvään pinssiin.

Pinssin ladyn hiusten nuottiviivat muodostavat taukomerkin, mikä kuvastaa sitä, miten
Lady Shave on kuorolaisille ihana tauko arjesta. / Ladyns hår på pinsen bildar ett paustecken som beskriver hur Lady Shave innebär en härligt paus från vardagen för koristerna.

Yksi kuoron laulajista, porvoolainen Annika Eklöf, on korukäsityöläinen, joka teki 10-vuotispinssin kuorolle tilaustyönä. Pinssiä voi kantaa paidassaan, kun on laulanut kuorossa kymmenen vuotta.

Halusin tehdä pinssin mahdollisimman pitkälle käsityönä. Minusta kaivertajamestarin pitäisi osata kaivertaa myös työkaluja käsityönä, ja halusin kunnioittaa vanhoja perinteitä. – Annika Eklöf

Pinssien avulla voi ilmaista yhteenkuuluvuutta kuoroyhteisössä

Lady Shave -kuoron tyylilaji on barbershop-musiikki, joka tunnetaan viihdyttävästä ja mukaansatempaavasta esiintymistyylistä ja sointujen harmoniasta. Laulutyylin harrastajat muodostavat kansainvälisen musiikkiyhteisön, jossa on tapana käyttää erilaisia pinssejä merkkinä siitä, että kuulutaan tiettyyn kuoroon tai isompaan organisaatioon. Moni kuorolainen myös kartuttaa pinssikokoelmaansa barbershop-kilpailuissa ja -tapahtumissa.

Lady Shave -kuorolla oli jo ennestään hopeinen rintakoru 20 vuotta kuorossa laulaneille. Tämän korun on suunnitellut Leena Backman.

Ajatukseni oli luoda hopeinen pinssi, joka voisi toimia kuoron 10-vuotiskunniamerkkinä sekä mahdollisesti pienin muutoksin myös 30-vuotismerkkinä. Halusin Lady Shave -kuoron logon osaksi pinssin ulkonäköä. Lisäksi pinssin tuli ilmentää sitä, mitä kuoro laulajilleen merkitsee. – Annika Eklöf

Hiusten nuottiviivasto kertoo musiikkiharrastuksen taikavoimasta

Kun Eklöf oli selvittänyt, mitä kuoro halusi pinssin ilmentävän, hän suunnitteli pinssistä kolme erilaista vaihtoehtoa. Toteutukseen päätyneessä pinssissä on lady, jonka hiukset koostuvat ”nuottiviivoista”.

Nuottiviivat muodostavat taukomerkin, mikä kuvastaa sitä, miten Lady Shave on meille ihana musiikkiharrastus ja tauko arjesta. – Annika Eklöf

Eklöf teki kuorolaisille aiheesta kyselyn, ja sai sykähdyttäviä vastauksia. Kuorolaiset arvostavat uuden oppimista ja yhdessä tekemistä, upeaa naisenergiaa ja yhteistä rakkautta musiikkiin. Kuorolaiset kertoivat, kuinka palkitsevaa on jättää harkkailtana työ- ja kotiminä narikkaan ja olla oma itsensä kymmenien samanhenkisten ihmisten ympäröimänä. Laulun voima saa myös kivut ja ujouden väistymään.

Eräs kuorolainen kirjoitti, että ”laulaminen voi olla tie rohkeampaan itseesi.” Miten osuvasti sanottu! Myös yleisölle esiintyminen on tärkeä osa kuoron merkityksellisyyttä. Toinen kuorolainen ilmaisi tämän asian niin, että ”laulamalla luo tunnetiloja niin itselle kuin yleisölle.” – Annika Eklöf

Yleisö pääsee mukaan Lady Shaven luomiin tunnetiloihin joulukuussa joulukonserteissa Porvoossa, Sipoossa ja Vantaalla. Lady Shaven joulukonserteissa matkataan maiden ja mannerten halki rekiretkellä. Konsertteja järjestetään kolmella paikkakunnalla: Porvoossa, Vantaalla ja Sipoossa.

Kultasepäntyötä käsityötä ja perinteisiä valmistustapoja vaalien

Eklöf on aina ollut kiinnostunut käsityöstä ja taiteesta; maalannut, piirtänyt, ommellut, harrastanut musiikkia ja tanssia. Hän toimii käsinkaivertajana ja kultaseppänä yhdessä puolisonsa, kultaseppä Petri Eklöfin kanssa.

Se on varmaan kauniiden esineiden, kuvioiden tai kirjaimien luominen joka kiehtoo – kun saa luoda jotain kaunista omilla käsillään, perinteitä kunnioittaen. Tänä päivänä on tavallista, että suunnitellaan ja piirretään paljon koruja tietokoneella, tehdään 3D-tiedostoja, tulostetaan vahasta ja valetaan. Meille käsityö on tärkeää ja teemme koruja perinteisin kultasepäntyön menetelmin. – Annika Eklöf

Annika Eklöf valmisti pinssityökalun mahdollisimman pitkälle käsityönä ja sai
valmistamiseen apua kollegalta. Hän stanssasi pinssit Porvoon vanhan kaupungin perinteikkäässä
kultasepänverstaassa Aurumissa ja viimeisteli ne käsityönä Helsingin työhuoneella. / Annika Eklöf tillverkade pinsverktygen så långt som möjligt som hantverk och fick hjälp i tillverkandet av en kollega. Hon stansade pinsarna i den i Borgå belägna traditionella guldsmedsverkstaden Aurum och finslipade dem som hantverk i arbetsrummet i Helsingfors.

Annika Eklöf valmistui artenomiksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 1995 ja opiskelee nyt mestarintutkintoa. Hän on työskennellyt kultaseppä-yrittäjänä vuodesta 1998, aluksi Porvoossa ja vuodesta 2001 Helsingissä yhdessä puolisonsa kanssa.

Ammatti kulkee osin suvussa. Isoäidin isoisä Petter Airaksinen ja isän pikkuserkku, porvoolainen Berndt Lindholm olivat myös kultaseppiä.

Lady Shave -körens sångare Annika Eklöf graverade körhobbyns djupa viktiga mening i en silverpins.

Lady Shave –koristerna uppskattar att lära sig nytt, att göra tillsammans och gemensam kärlek till musiken. Det är fantastiskt när man via sång kan skapa känslotillstånd åt sig själv och publiken. Dessa känslor graverade körens sångare, guldsmed Annika Eklöf, i en jubileumspins i silver, som samtidigt är en
del av hennes mästararbete. I december kan man se Lady Shave –kören på slädfärd i julstämning.

För den Borgåbaserade kören Lady Shaves sångare är körhobbyn en viktig andningspaus i vardagen. Den är harmoni och att sjunga tillsammans, utveckling och kärlek till musiken. Fint är också det att dessa koristernas tankar har sammanfattats i en skimrande silverpins.

En av sångarna, Borgåbon Annika Eklöf, är en smyckehantverkare som gjorde ett tioårspins som ett beställningsarbete till kören. Man kan bära pinsen på sin skjorta när man har sjungit i kören i tio år.

Jag ville göra pinsen så långt som möjligt som ett hantverk. Jag anser att en graverarmästare ska kunna gravera även verktyg som hantverk och jag ville hedra gamla traditioner. – Annika Eklöf.

Med hjälp av pinsarna kan man uttrycka samhörighet i körgemenskapen

Lady Shave –körens stilart är barbershop-musik som kännetecknas av underhållande och medryckande framförarande och ackordharmonier. Sångstilens utövare bildar en internationell gemenskap där det är kutym att använda olika pinsar för att utrycka att man tillhör en viss kör eller större organisation. Många korister utökar sin pinssamling även under barbershoptävlingar och andra tillställningar.

Lady Shave –kören hade redan tidigare en 20-årsbrosch för de som har sjungit 20 år i kören. Den var designad av Leena Backman.

Min tanke var att skapa en pins i silver som kunde fungera som körens 10-års hedersmärke samt möjligtvis med vissa modifikationer som ett 30-årsmärke. Jag ville att Lady Shave -körens logo skulle vara en del av pinsens utseende. Därtill bör pinsen uttrycka vad kören betyder för sina sångare. – Annika Eklöf.

Notraderna i håret berättar om musikhobbyns magiska kraft

Då Eklöf hade rett ut vad kören ville att pinsen skulle uttrycka designade hon tre olika versioner. På den pinsen som förverkligades finns en lady vars hår består av ”notrader”. ”Notraderna bildar ett paustecken som ger uttryck för hur Lady Shave för oss sångare är en härlig musikhobby och en paus från vardagen” berättar Eklöf.

Eklöf gjorde en förfrågan om ämnet till koristerna och fick hjärtgripande svar. Koristerna uppskattar att lära sig nytt och att göra tillsammans, fantastisk kvinnoenergi och en gemensam kärlek för musiken. Koristerna berättar hur belönande det är att på övningskvällarna lämna jobb- och hemjaget i garderoben och få vara sig själv tillsammans med några tiotal likasinnade personer. Sångens kraft får även smärta och blyghet att vika undan.

En korist skrev att ”sången kan vara en väg till ett modigare själv”. Så träffande uttryckt! Även uppträdande inför publik är en viktig del av körens betydelse. En annan korist uttryckte detta så att man ”genom sång kan skapa känslostämningar både för sig själv och för publiken. – Annika Eklöf

Publiken får komma med i de stämningar Lady Shave skapar i december på julkonserterna i Borgå, Sibbo och Vanda. På Lady Shaves julkonserter reser man på slädfärd mellan länder och kontinenter.

Guldsmedsarbete genom att slå vakt om hantverk och traditionella tillverkningsmetoder

Eklöf har alltid varit intresserad av hantverk och konst; hon har målat, ritat, sytt, och sysslat med musik och dans. Hon fungerar som guldsmed tillsammans med sin man Petri Eklöf.

Det är säkert att skapa vackra föremål, mönster eller bokstäver som fascinerar – då man får skapa något vacker med sina egna händer, med att slå vakt om traditioner. Idag är det vanligt att man planerar och ritar smycken med dator, man gör 3D-filer, printar ut i vax och stöper. För oss här hantverket viktigt och vi gör smycken med traditionella guldsmedsmetoder. – Annika Eklöf

Annika Eklöf utexaminerades som artenom från Lahden Muotoiluinstituutti år 1995 och studerar nu inför mästarexamen. Hon har jobbat som guldsmedsföretagare sen år 1998, till en början i Borgå och sedan år 2001 i Helsingfors tillsammans med sin man.

Yrket går delvis i släkten. Farmors morfar Petter Airaksinen och pappas småkusin, borgåbon Berndt Lindholm var också guldsmeder.

Rekiretkelle Lady Shaven kanssa!

Lady Shaven joulukonserteissa matkataan maiden ja mannerten halki Rekiretkellä! Konsertteja järjestetään kolmella paikkakunnalla: Porvoossa 2.12., Vantaalla 5.12. ja Sipoossa 12.12. Voit ladata konsertin käsiohjelman älypuhelimeesi täältä.

Konsertissa päästään joulufiiliksiin sekä perinteisten kuorosovitusten että barbershopsovitusten siivittämänä. Sujuuko Rekiretki kommelluksitta ja millaiset bileet on jouluaattona? Sen näet konserteissamme. Tervetuloa!

PORVOO Lauantai 2.12. klo 15 (ikärajaton) & klo 18 (K18) Vanha123 (Kaivokatu 37 B, 06100 Porvoo) Iltakonsertin ikäraja on 18 vuotta, koska tilaisuudessa on A-oikeudet. Åldersgränsen för kvällskonserten är 18 år, eftersom evenemanget är A-klassat.
VANTAA Tiistai 5.12.2023 klo 19 Silkkisali, Tikkurila (Silkkitehtaantie 44, 01300 Vantaa)
SIPOO Tiistai 12.12.2023 klo 19 Kulttuuritalo Lilla Villan (Jussaksentie 16, Sipoo)

Lipun hinta 20 € (sis. palvelumaksun), sylilapset ilmaiseksi.
Osta liput Netticketin kautta:
https://www.netticket.fi/lady-shave-rekiretkella

På Lady Shaves julkonserter tar man sig ut på Slädfärd mellan länder och kontinenter. Konserterna hålls på tre orter: Borgå 2.12, Vanda 5.12 och Sibbo 12.12.

Konserterna kommer att innehålla både traditionella körarrangemang och barbershoparrangemang. Kommer Slädfärden att gå som smort och vad blir det för fest på julafton? Det får du veta på våra konserter. Välkomna!

Biljetter säljs på https://www.netticket.fi/lady-shave-rekiretkella

Kiinnostaisiko laulaminen Lady Shavessä? Skulle du vara intresserad av att sjunga i Lady Shave?

Lady Shave ei järjestetä syksyllä 2023 avoimia harjoituksia, mutta kuoroon rekrytoidaan tarpeen mukaan uusia laulajia. Jos laulaminen Lady Shavessä kiinnostaa, niin ota yhteyttä osoitteeseen info(at)ladyshave.fi. Mahdolliset koelaulut pidetään keskiviikkona 16.8.2023 klo 18.30 eteenpäin Porvoossa.

🎶

Lady Shave har inga öppna övningar på hösten 2023, men vi rekryterar ändå ny sångare vid behov. Om du är intresserad av att sjunga i Lady Shave, kontakta då info(at)ladyshave.fi. Eventuella insjungningar har vi onsdagen den 16.8.2023 kl. 18.30 framåt i Borgå.